Μόνο νεκροί θα βγούμε από τη Μονή!

Ας θυμηθούμε μια συνέντευξη του Γέροντα μας, Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου, Ηγούμενου της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ...Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ...

Αναδημοσιεύουμε:
 

Εμεις δεν τα εχουμε με τον θεσμο του Οικουμενικου Πατριαρχειου, αλλα με τα προσωπα που διοικουν το Φαναρι. Το Πατριαρχειο, πιστευουμε οτι καποια στιγμη θα το ξαναπαρουμε. Οταν φτανει, ομως, ο Πατριαρχης και λεει οτι οι Ιεροι Κανονες ειναι τα τειχη του αισχους, οταν φτανει και μας λεει οτι οι Τουρκοι κι οι Ελληνες ειχαν μια ωραια συμβιωση και την χαλασαν οι Επαναστατες του ’21, οταν φτανει να λεει στον Παπα «ευλογημενος ο ερχομενος», οταν τον υποδεχεται σαν Επισκοπο της Εκκλησιας του Χριστού, πως μπορουμε να τον αποδεχθουμε;


 

Συναντηθήκαμε με τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου λίγο πριν την εκδήλωση για τα 190 έτη από το «ένδοξο μαρτύριο του Αγίου νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου του Εσφιγμενίτου». Προσιτός και λιτός ο κ. Μεθόδιος μας μίλησε για τους διωγμούς των μοναχών της Μονής εν έτει 2009, για τη σχέση του με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων στο Άγιο Όρος και για το σχέδιο κατάργησης του αβάτου.
Πώς άρχισε η αντιπαλότητα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ποιες ήταν οι αιτίες;
Η ιστορία έχει αρχίσει από το 1972. Βλέποντας τότε την απόκλιση του Πατριάρχη Αθηναγόρα από την Ορθόδοξη Πίστη των Πατέρων μας, ο τότε γέροντας της Μονής Εσφιγμένου Αθανάσιος έκοψε το μνημόσυνο και την επικοινωνία μ’ αυτούς που μνημόνευαν τον Πατριάρχη. Σαν πρώτο μέτρο, η Ιερά Κοινότητα με έγγραφο έδιωξε τον αντιπρόσωπο της Μονής. Σύμφωνα όμως με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους δεν επιτρέπεται ο διωγμός ενός εκπροσώπου πέρα από τους έξι μήνες και για λόγους θρησκευτικούς. Μετά τους έξι μήνες, αυτοδικαίως επανέρχεται στη θέση του. Αυτό δεν έγινε ποτέ, παρ’ ότι πολλές φορές είπαμε να επιστρέψουμε στη θέση μας, αυτοί μας λένε ότι αν δεν υποχωρήσετε δεν πρόκειται να επιστρέψετε.
Το 1974 μας είχαν κλείσει επί έξι μήνες μέσα στη Μονή και δεν μπορούσαμε ούτε στην πόρτα να βγούμε, ούτε τηλέφωνα, ούτε επικοινωνία, ό,τι μπορείς να φανταστείς! Πέρασε όμως αυτό σιγά – σιγά, μετά κοιμήθηκε ο γέροντας Αθανάσιος, ήρθε ο γέροντας Ευθύμιος, αλλά συνεχίστηκε η ίδια ιστορία, ο ίδιος διωγμός. Το 1999 κοιμήθηκε ο γέροντας Ευθύμιος και κατόπιν συμφωνίας - και σύμφωνα με το Καταστατικό - ψήφισαν 40 μοναχοί και οι 38 ψήφισαν εμένα για Ηγούμενο. Στείλαμε όλα τα έγγραφα που απαιτεί η Κοινότητα για να τα διαβιβάσει στο Πατριαρχείο, αλλά η Κοινότητα δεν τα έστειλε ποτέ στο Πατριαρχείο. Από τότε που ανέλαβα σαν Ηγούμενος, άρχισε ο πιο σκληρός διωγμός, κόπηκαν τα πάντα!

Ποια είναι τώρα η σχέση σας με το Πατριαρχείο και τον κ. Βαρθολομαίο;
Τώρα πρόσφατα που ήρθε ο Πατριάρχης, εξέλεξε μία άλλη αδελφότητα, με ηγούμενο και προϊσταμένους, πράγμα που αντίκειται στον Καταστατικό Χάρτη. Για να γίνει κάποιος Ηγούμενος σε Μονή του Αγίου Όρους, πρέπει να έχει γίνει μοναχός μέσα στο Άγιο Όρος. Ο Χρυσόστομος που έχει εκλέξει το Πατριαρχείο σαν «Ηγούμενο» της Μονής Εσφιγμένου, δεν έχει γίνει μοναχός μέσα στο Άγιο Όρος. Πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια στο Μοναστήρι, ενώ αυτοί δεν έχουν μονάσει καθόλου στο Μοναστήρι. Επίσης αυτοί που θα ψηφίσουν πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι χρόνια από την ημέρα που έγιναν μοναχοί. Ούτε αυτό συνέβη. Για να βγει κάποιος Ηγούμενος, πρέπει να υπάρχει αδελφότητα και γι’ αυτό λέμε ότι όλα είναι παράνομα.
Αναλαμβάνοντας ως «Ηγούμενος» ο Χρυσόστομος, άρχισε ένας σκληρός διωγμός, δηλαδή:
1. Έκοψαν τα τηλέφωνα, δεν μας χρειάζονται – λένε - πλέον τα τηλέφωνα.
2. Απαγόρευσαν να κινούνται οι βάρκες μας.
3. Μας απέκοψαν από ένα κτήμα που είχαμε κάτι ζώα.
4. Μας έκοψαν το ρεύμα και μέχρι να βρούμε γεννήτριες πάθαμε τεράστια ζημιά.
5. Ό,τι έσοδα είχαμε από κάτι μικρά νοίκια για το Μοναστήρι, τα πήραν αυτοί.
Εμάς μας θεωρούν ότι είμαστε καταληψίες, ότι κάνουμε κατάχρηση, ότι κάνουμε αντιποίηση αρχής, ότι πήραμε τα πράγματά τους και θέλουν να φύγουμε εμείς για να μπουν αυτοί. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν μπορεί ένας Πατριάρχης να διώκει Ορθόδοξους για θέματα Πίστης. Έπρεπε να μας καλέσει, να μιλήσουμε, να δούμε γιατί του λέμε ότι δεν βαδίζει σωστά, γιατί τον λέμε αιρετικό κι αν μπορεί να βρεθεί μία λύση. Αυτός επέλεξε καθαιρέσεις, διωγμούς, αποσχισματισμούς και τώρα πρόσφατα μας απαγορεύουν να μπαίνουμε στις συγκοινωνίες και όλο αυτό είναι ένας διωγμός πρωτοφανής για τα χρονικά του Αγίου Όρους. Ορθόδοξοι να διώχνουν Ορθόδοξους επειδή δεν συμφωνούν μαζί τους; Δεν βαδίζει σωστά ο Βαρθολομαίος. Υπάρχει ένας διωγμός μέχρι εξοντώσεως κι αυτό από μοναχούς, επειδή είχαμε την τόλμη να διαφωνήσουμε σε θέματα Ορθοδοξίας κι επειδή δεν δεχόμαστε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν μαζευτεί πολλά χρήματα, περίπου 5 δισ. δραχμές και θέλουν να τα πάρουν. Εμείς τους λέμε, θεωρούμε αυτά τα χρήματα ότι είναι καταστροφή για το Άγιο Όρος και δεν μπορούμε να τα πάρουμε και βλέπουμε ήδη ότι άρχισαν να ζητάνε ανταλλάγματα. Ότι αυτά τα χρήματα είναι από φορολογούμενους και ότι είναι και οι γυναίκες φορολογούμενοι, θα πρέπει κι αυτές να μπουν στο Άγιο Όρος. Έτσι, σιγά – σιγά, δεσμεύουν τους Πατέρες και όταν θα έρθει η στιγμή να αντιδράσουν δεν θα μπορούν να αντιδράσουν, γιατί θα έχουν γίνει καταθέσεις και θα τους τραβάνε από την μύτη.

Μέσα στο Μοναστήρι, πόσοι μοναχοί είστε;
Είμαστε 105 μοναχοί περίπου, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες. Ζούμε λες και είμαστε κλέφτες για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Φανταστείτε 100 τόσα άτομα, μόνο το φαγητό, τι τρέξιμο θέλει από τους υπεύθυνους. Κι όταν βγαίνουμε και καταγγέλλουμε ότι δεχόμαστε πόλεμο, μας λένε ότι λέμε ψέματα κι ότι όλα είναι ελεύθερα. Τώρα που πλησιάζει η πανήγυρις της Μονής, η Ανάληψη, δεν θ’ αφήσουν πάλι να μπει κόσμος. Είναι απαράδεκτο να είσαι μέσα σε ελληνικό έδαφος και να μη σου επιτρέπουν να επισκεφθείς ένα Μοναστήρι.
Η Πολιτεία τι σας λέει;
Η Πολιτεία λέει «βρείτε τα μόνοι σας». Η Πολιτεία λέει «δεν ανακατεύομαι, δεν θα σας διώξω εγώ βιαίως, αλλά βρείτε τα μόνοι σας».
Αν αποφασίσουν να σας διώξουν βιαίως, εσείς τι θα κάνετε;
Δεν μπορώ να προδικάσω τι θα γίνει εκείνη τη στιγμή. Τι θα γίνει, μόνον ο Θεός το ξέρει. Εμείς έχουμε πάρει την απόφασή μας, όταν λέμε Ορθοδοξία ή Θάνατος, το εννοούμε…! Έχουμε πάρει την απόφασή μας και μόνο ο Θάνατος μπορεί να μας βγάλει από την Μονή! Όταν γινόμαστε μοναχοί, υποσχόμαστε στον Θεό ότι θα μείνουμε στην Μονή μέχρι να πεθάνουμε.
Οι σχέσεις σας με τις άλλες Μονές του Αγίου Όρους, πώς είναι;
Οι σχέσεις μας είναι καλές. Όλοι μάς υποστηρίζουν, αλλά μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει η θέση τους. Αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο τώρα. Και στην Επανάσταση του ’21, με τον Εμμανουήλ Παππά, όταν συγκεντρώθηκαν στο Μοναστήρι μας εκπρόσωποι όλων των Μονών, είπαν να βοηθήσουν τον Αγώνα όλα τα Μοναστήρια. Αλλά μόλις ο Τούρκος αγάς έστειλε γράμμα απειλητικό, τα Μοναστήρια είπαν ότι φταίει η Μονή Εσφιγμένου. Τότε τα υπόλοιπα 19 Μοναστήρια μας είπαν ότι πρέπει να παραδοθούμε και να παραδώσουμε τον αρχηγό. Οι 40 μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου, όμως, όχι μόνο δεν παραδόθηκαν, αλλά πήραν και τα δύο πλοία της Μονής και δραπέτευσαν. Κι ο αγώνας συνεχίζεται. Όταν το ’12, «δώρισαν» τον Άγιο Παντελεήμονα στους Ρώσους, ο δικός μας εκπρόσωπος ήταν ο μόνος που δεν υπέγραψε, γιατί ο Άγ. Παντελεήμονας είναι ελληνική Μονή. Και τώρα είναι ακόμη πιο ιερός ο αγώνας, γιατί προδίδουν τα πάντα. Τι θα παραδώσουμε στους ανθρώπους που έρχονται πίσω μας; Λεφτά; Αφού μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λεφτά. Θα μπορούσαν πολλά μοναστήρια που είναι πλούσια, να βοηθήσουν τα φτωχά και να μην έχουμε ανάγκη ούτε από το Κράτος, ούτε από κανέναν, όπως τόσα χρόνια έζησαν οι Μονές στο Άγιο Όρος. Αλλά με τον τρόπο αυτό που κάνουν τώρα, συντελείται μία προδοσία η οποία δεν έχει προηγούμενο.
Έρχονται νέοι μοναχοί στο Μοναστήρι;
Οι μοναχοί είναι 105, οι 10 είναι γεροντάκια, οι άλλοι είναι από 25 έως 40-45.
Τι σας λένε; Γιατί έρχονται ειδικά στην Μονή Εσφιγμένου
Επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον σ’ αυτά τα νερόβραστα, ζητάει από τους Πατέρες τη στάση τη σωστή. Και σου λέει, αφού η Μονή Εσφιγμένου κρατάει αυτή τη στάση, εκεί θα πάμε. Έτσι, καθημερινώς έρχονται καινούργιοι άνθρωποι για να μονάσουν.
Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, εσείς πώς το ζήσατε;
Πιστεύω ότι πολλά απ’ όσα ακούστηκαν είναι υπερβολές και υποκρύπτουν σχέδια σκοτεινών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν το κακό της Ορθοδοξίας, αλλά και του Αγίου Όρους, αλλά εμείς δεν ασχολούμεθα γιατί είμαστε αποκομμένοι από παντού και καλά – καλά δεν ξέρουμε ποια είναι η υπόθεση. Αλλά και να είναι όπως τα λένε, είναι καθαρά θέμα της Μονής Βατοπεδίου και της Δικαιοσύνης.
Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε;
Το μήνυμα το δικό μας ήταν πάντοτε και θα είναι το ίδιο. Επιστροφή στις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, γιατί κάθε λαός που χάνει τα ήθη και τα έθιμά του, είναι καταδικασμένος σε αφανισμό! Γι’ αυτό, πριν να είναι αργά, θα πρέπει να επιστρέψουμε και να δούμε τι μας άφησαν οι Πατέρες μας και να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Το κυριότερο έργο του μοναχού, είναι ότι δεν πρέπει να ανέχεται καμία καινοτομία στο Ευαγγέλιο. Γιατί όταν στους μάρτυρες του Χριστού, τους έβαζαν αναμμένα κάρβουνα στα χέρια για να αλλαξοπιστήσουν κι αυτοί τα κράταγαν μέχρι να τους τρυπήσουν τα χέρια, εμείς τι θα πούμε στις επόμενες γενιές; Γι’ αυτό η στάση η δική μας είναι, καμία υποχώρηση, καμία συγκατάβαση στα θέματα της Πίστεως κι επιστροφή στις ρίζες μας.  

Σου κολλάνε μια ρετσινιά και σου λένε «καταληψίες». Μα εγώ, πώς είμαι καταληψίας, όταν έχω 40 χρόνια στην Μονή κι άλλος έχει 35, λέει ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου στον Γιώργο Μιχαλόπουλο.


monh_1.jpg πηγη:EΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ www.elora.gr

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ"

Image and video hosting by TinyPic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

gnisios21@gmail.com